Vliegwiel-, flywheel- of iso-inertial training

Vliegwiel-, flywheel- of iso-inertial training komt oorspronkelijk uit ruimtevaartorganisaties NASA en ESA en is ontwikkeld om astronauten te trainen in gewichtloze toestand. Het maakt een vlucht in de topsport, voor een snellere revalidatie en sterkere prestatie. BijCAS is de eerste fysiotherapie praktijk in Nederland die volledig met dit principe revalideert en traint.

Inleiding

Vliegwiel-, flywheel- of iso-inertial training gebruiken wij bij revalidatie van knie-, lage rug-, schouder- en heupklachten.  Met een goede één-op-één begeleiding ervaar je al snel dat je de beweging én de weerstand helemaal zelf in de hand hebt.

De voordelen

  • Persoonlijk krachtniveau; Vliegwiel-, flywheel- of iso-inertial training is een trainingsvorm die afhankelijk is van de energie die de persoon geeft. In plaats van het trainen met een gewicht wat afhankelijk is van de zwaartekracht. Dit houdt in dat elke herhaling die je maakt is op het krachtniveau van jou persoonlijk. En dat dus elke herhaling een effectieve trainingsprikkel is.

 

  • Effectiever; Een tweede voordeel van trainen met het vliegwiel/ flywheel is dat, omdat jezelf bepaald hoeveel energie je geeft, je elke hoek van het gewricht de kracht geeft die je op dat moment hebt. Bijvoorbeeld: Als je een squat maakt en je zit heel diep, dan geef je minder kracht dan als je minder diep zit. Toch zal je allebei de hoeken als een zware weerstand ervaren. Kijk je naar een squat met een barbell dan zal je de oefeningen zwaarder ervaren als je heel diep zit dan als je minder diep gaat. Dus ook nu is het vliegwiel/ flywheel effectief en wordt je in elke hoek van je gewricht uitgedaagd om de kracht te geven die jij hebt.

 

  • Snellere toename spiervolume; Het derde voordeel van trainen met vliegwiel/ flywheel is het dat je heel makkelijk een excentrische overload prikkel kan maken. Om een pees effectiever te kunnen trainen is een excentrische trainingsprikkel nodig. Door deze prikkel wordt het collageen gestimuleerd om te herstellen, maar ook om sterker te worden. Daarnaast is het fysiologisch effect van een excentrische trainingsprikkel dat er meer toename is van spiervolume, ook wel hypertrofie genoemd.Excentrische prikkeling heb je nodig om sterker te worden en je belastbaarheid te vergroten. Door te trainen met het vliegwiel-, flywheel- of iso-inertial principe creëer je een excentrische overload. Wat je met de traditionele kracht training niet kan evenaren.

 

Werkwijze: Hoe & Wat

Als je belt voor een afspraak, dan zal de receptioniste aan de hand van een aantal gerichte vragen een afspraak inplannen bij een van de juiste fysiotherapeuten. Tijdens de eerste afspraak bespreken we uitgebreid de klacht en zullen vervolgens een lichamelijk onderzoek doen om een duidelijk beeld van de klacht te krijgen.

Samen met jou zullen we een behandelplan opstellen en zul je trainingen volgen op het vliegwiel/ flywheel. Naast de revalidatie bieden we ook trainingsprogramma’s waarbij we werken met het vliegwiel/ flywheel.

Waarom bijCAS?

BijCAS werkt sinds 2011 met het vliegwiel/ flywheel en was de eerste die het met succes inzette bij revalidatie van spier en pees gerelateerde klachten.

Wie écht vooruitgang wil boeken, kijkt verder dan de reguliere weg. Staat open voor nieuwe technologie. Heb je een blessure waar je maar geen grip op krijgt? Een knie, enkel of instabiele heup? Of ben je een winnaar en wil je de lat voor jezelf nog hoger leggen en harder lopen, hoger springen, krachtiger slaan? BijCAS helpt je op revolutionaire wijze vooruit.

Uit onderzoek is het effect van de trainingen bewezen en zo zijn ook de resultaten uit onze praktijk. Een voorbeeld is een professionele basketballer die inmiddels zo’n 18 cm hoger is gaan springen en hebben we tientallen klanten succesvol van hun blessure afgeholpen.

Kosten/vergoedingen

Revalideren met het vliegwiel-, flywheel- of iso-inertial principe behoort tot reguliere fysiotherapie en wordt door uw aanvullende ziektekostenverzekering vergoed, mits je jouw maximale aantal fysiotherapie behandelingen dit jaar nog niet hebt overschreden.

Naast revalidatietrajecten hebben we ook verschillende fitprogramma’s, te weten:

  • bedrijfsfitness
  • 10 ritten kaart

Voor het maken van een afspraak, kun je ons bereiken op 073 – 8512740, via balie@bijcas.com of klik op een van onderstaande links.

Effectiever trainen? Sneller spiervolume opbouwen?

Go for fit!