Medische shockwave en shockwave

Er zijn verschillende soorten shockwave apparaten. Binnen bijCAS gebruiken we beide varianten voor een optimaal herstel.

Dat shockwave therapie effectief is bij de behandeling van pees blessures, kalkafzettingen, spierscheuren is inmiddels bekend en wordt veelvuldig gebruikt in gespecialiseerde fysiotherapiecentra.
De kennis en het gebruik van shockwave therapie door fysiotherapeuten is de afgelopen jaren enorm gegroeid. En dat is niet voor niets. De effectiviteit van shockwave therapie is namelijk goed onderzocht en wetenschappelijk bewezen. Maar ook in de praktijk laat shockwave zich gelden; wanneer conservatieve therapie faalt, blijkt shockwave therapie vaak wel een effectief behandelmiddel.

Wat zijn nu precies de verschillen?
Misschien heb jij als shockwave geïnteresseerde al verschillende termen gehoord en vraag je je af wat ze betekenen, wat de verschillen zijn en wat dat betekent voor jouw therapie? We zullen proberen hier een antwoord op jouw vragen te geven.

De 2 belangrijkste vormen van shockwave therapie zijn ‘radiale’ en ‘gefocusseerde’ shockwave therapie. Binnen bijCAS noemen we de gefocusseerde shockwave de ‘medische shockwave’ en de radiale shockwave is in de volksmond gewoon ‘shockwave’.

Gefocusseerde shockwave (FSWT) is de oorspronkelijke vorm van shockwave. Radiale shockwave (RSWT) is recenter, wordt opgewekt met een goedkopere techniek en is daardoor economisch aantrekkelijker om mee te starten. Verreweg de meeste fysiotherapeuten werken met RSWT. Binnen bijCAS werken we met beide varianten van shockwave, waarbij FSWT leidend behandelvorm  is en RSWT aanvullend gebruikt wordt indien nodig.

RSWT en FSWT zijn in veel opzichten verschillend en daardoor kunnen ze elkaar aanvullend versterker voor een blessure . De 6 belangrijkste verschillen tussen RSWT en FSWT zijn:

  1. FSWT komt dieper

FSWT heeft een vaste afstand tussen de behandelkop en de focale zone. Deze is per fabrikant en per model verschillend. Bij de apparatuur van marktleider Storz Medical bedraagt die afstand 3 tot 6 cm. Plaats je de behandelkop direct op de huid, dan vallen weefsels tussen 3 en 6 cm diep in de therapeutische zone. En dat is net het gebied waar de werking van RSWT afneemt of afwezig is. FSWT is dus de enige vorm voor diepere laesies.

Weefsels tussen 0 en 3 cm diepte kunnen ook met FSWT worden behandeld. Hiervoor plaatst men een ‘standoff’ voor de behandelkop. Door de juiste dikte van de standoff te kiezen (1 of 3 cm) kun je de diepte van het therapeutisch gebied kiezen.

  1. De prikkelkarakteristieken van RSWT en FSWT verschillen

FSWT wordt gezien als de oorspronkelijke shockwaveprikkel, gekenmerkt door een heel korte golflengte van 1,5 mm. RSWT kent golflengtes 1.500 tot 15.000 mm, dus minimaal 100 keer zo lang. Daarmee hebben radiale golven meer de karakteristiek van drukgolven dan van shockwaves. In Engelstalige landen spreekt met bij RSWT dan ook van Pressure Wave Therapy of tegenwoordig van Extracorporeal Pulse Activating Therapy (EPAT). Daarmee heeft dit in het lichaam een ander effect. Desondanks lijken de klinische effecten grote overeenkomsten te hebben bij indicaties die voor beide vormen gelden, met een grotere successcore voor FSWT.

  1. Hoge intensiteiten in diepte mogelijk

Als medium en hoge energiedichtheden worden gevraagd, kan FSWT die leveren. Zelfs in de diepte, met minimale belasting van meer oppervlakkig gelegen weefsels. Deze karakteristiek was vooral bij nierstenen van belang, waarbij met 1000 maal hogere intensiteiten wordt gewerkt dan bij musculoskeletale indicaties. Toch is het ook bij orthopaedische indicaties soms een hoge intensiteit nodig. Bij diepere lokalisaties en bij calcificaties, alsook bij non-unions (niet consoliderende botbreuken) zijn hogere intensiteiten nodig die alleen met FSWT gehaald worden.

  1. FSWT slaat de oppervlakte over

Bij focussed shockwave therapie (FSWT) penetreert een brede bundel van lage densiteit de huid, die convergeert in het focuspunt en daar tot een maximale energiepiek komt. De patiënt ervaart aan de oppervlakte weinig sensaties. Vooral in de diepte, in de laesie, ervaart hij tijdens de behandeling een toenemend intensief gevoel dat soms pijnlijk/drukkend is. Bij RSWT heeft de bundel juist aan de oppervlakte de piek intensiteit, hier worden huidafferenten maximaal geprikkeld en ervaart de patiënt een scherpe sensatie en soms pijn in de (onder)huid.

  1. De effecten op cel-, weefsel- en patiëntniveau worden momenteel onderzocht

Men wil tot een beter begrip komen van de werkingsmechanismen van zowel radiale als gefocusseerde shockwaves. Momenteel is de consensus dat FSWT vooral op celniveau aangrijpt, waar RSWT met zijn ‘trage’ drukgolf meer op structuur- en weefselniveau werkt. Dat verklaart ook waarom shockwave experts steeds meer de combinatie zoeken van beide behandelvormen binnen een zitting. Bij veel orthopedische indicaties wil men immers via een stimulering van de cel werking de regeneratie stimuleren (FSWT). Terwijl het aangrijpen op weefselniveau met RSWT past binnen de fysiotherapeutische denken in functionele units om apart van het lokale herstelproces veel meer de totale regio of zelfs lichaamsdeel bij het herstel te betrekken. Hypertoniën, collageen- en bindweefselstructuren zoals de spier- pees- en lichaamsfascia kunnen effectief met RSWT worden beïnvloed en behandeld. Ook triggerpoints zijn met RSWT aan te pakken om een direct effect te bewerkstelligen.

  1. RSWT kent een verscheidenheid aan applicatoren

Naast de standaard behandelkopjes kunnen de drukgolven gecombineerd worden met vibraties, waarmee de weefsel beïnvloeding verder toeneemt. De D-Actor is inmiddels ook in Nederland een veelgebruikte standaard accessoire. Op het terrein van applicatoren vindt veel ontwikkeling plaats, om daarmee de toepassing van RSWT zo specifiek mogelijk te maken voor diverse weefsels en regio’s.

Conclusie
RSWT als FSWT hebben hun specifieke indicaties en hebben daarin een bepaalde overlap, vooral bij aandoeningen tot 4 cm diepte met een relatief lage intensiteit. Wetenschappelijk onderzoek toont voor beide vormen hoge successcores, waarbij de combinatie van RSWT en FSWT een hogere tevredenheid geeft.

Voor het maken van een afspraak, kun je ons bereiken op 073 – 8512740, via balie@bijcas.com of klik op een van onderstaande links.

Vul direct het online intakeformulier in

Go for it

Neem direct contact op voor jouw behandelplan

Go for it