Nieuws

13 oktober 2023

Flywheeltraining bij peesblessures

Peesblessures zijn een veelvoorkomend probleem voor zowel atleten als gewone mensen. Ze kunnen leiden tot pijn, beperkte mobiliteit en verminderde prestaties. Traditioneel herstel omvat vaak rust, fysiotherapie en oefeningen met weerstandsbanden. Echter, een opkomende benadering genaamd flywheeltraining heeft veelbelovende resultaten laten zien bij het bevorderen van het herstel van peesblessures.

Flywheeltraining, ook wel bekend als excentrisch trainen, maakt gebruik van een speciaal apparaat dat een vliegwiel bevat. Dit vliegwiel slaat kinetische energie op tijdens de excentrische (verlengende) fase van een beweging en geeft deze energie weer vrij tijdens de concentrische (samentrekkende) fase. Het resultaat is een weerstand die zich aanpast aan de inspanning van de persoon die traint.

Bij peesblessures kan flywheeltraining worden gebruikt om de belasting op de pees te verminderen tijdens de excentrische fase van een oefening. Dit is vooral belangrijk omdat pezen vaak gevoeliger zijn voor blessures tijdens het verlengen dan tijdens het samentrekken. Door de weerstand aan te passen aan de individuele capaciteit van de persoon, kan flywheeltraining de belasting op de pees geleidelijk opbouwen zonder overbelasting te veroorzaken.

Bovendien heeft flywheeltraining het voordeel dat het de neuromusculaire coƶrdinatie verbetert. Het vraagt om een hoge mate van stabiliteit en controle tijdens de beweging, wat resulteert in een betere proprioceptie en evenwicht. Dit is vooral gunstig voor mensen met peesblessures, omdat het helpt om de spieren rondom de pees sterker te maken en de algehele stabiliteit van het gewricht te vergroten.

Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit van flywheeltraining bij peesblessures aangetoond. Uit een studie gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine bleek dat flywheeltraining de pijn en stijfheid verminderde en de kracht en functionele prestaties verbeterde bij mensen met Achillespeesblessures. Een andere studie in het Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy toonde aan dat flywheeltraining effectiever was dan traditionele oefeningen bij de behandeling van patellapeesblessures.

Hoewel flywheeltraining veelbelovend is, is het belangrijk om te vermelden dat het niet de enige benadering moet zijn bij peesblessures. Het moet worden gecombineerd met andere revalidatiestrategieƫn, zoals bijvoorbeeld gefocuste shockwave therapie (FSWT). Bovendien moet flywheeltraining worden uitgevoerd onder begeleiding van een getrainde professional om ervoor te zorgen dat de juiste techniek wordt gebruikt en dat de intensiteit en progressie goed worden beheerd.

< Terug naar alle artikelen